Лятна програма за децата на вашите служители


Философия с деца: фабрика за мисли и въпроси

Философия с деца: фабрика за мисли и въпроси

Лятната ваканция е в разгара си, но ежедневието все още е организирано между забрани за срещи и групови мероприятия, родителите работят от вкъщи и предизвикателството за ангажиране на децата става все по-голямо. 

Това е и едно от нещата, с които можете да подкрепите вашите служители и да създадете нов вид придобивки, които отговарят на техните реалните и притискащи нужди.

Стойностните фирмени придобивки отразяват нуждите на хората в организацията

С онлайн програмата Философия с деца: фабрика за мисли и въпроси можете да осигурите стойностно занимание за децата, както и необезпокоявано време за работа на вашите служители-родители.  

Умения, които децата развиват:

Децата развиват уменията си за критическо мислене: видове въпроси и отговори, доказателства и аргументи, истина и измама;

Учат се как да спорят, как да изслушват, как да убеждават и как да отстояват или да променят мнението си;

 Учат се да работят в  група, да разбират и да оценяват разнообразието на идеи и гледни точки;

Придобитите умения се прилагат в  обсъждането и решаването на конкретни комплексни проблеми. 

Какво е Философия с деца:

 Философията с деца  е метод за въвеждане на децата в тайните на мъдростта и логичното мислене, създаден от М. Липман през 1974 г. 

Практикува се в десетки страни по света, в училищни и извънкласни програми. За разлика от традиционното преподаване, философията за деца не дава на децата само информация и готови отговори, а ги поощрява да мислят самостоятелно по избрани от тях теми. Учителят само улеснява и насочва този процес на мислене и обсъжване, чрез диалог в група. 

С подходящи материали (разкази, игри), дори пет-шест годишни деца изявяват и развиват способността си да мислят логично и да обосновават предпочитанията и действията си, както и да отстояват мнението си в група. Многобройни изследвания показват, че работата по философия с деца допринася за по-добри резултати в цялостната им образователна кариера. 
Готови ли сте децата на вашите служители да получат това преживяване?


За детайли и записване можете да се свържете с нас на enter@peopleportal.eu

Създател и преподавател:

Маргарита Желязкова

Създател и преподавател на програмата е Маргарита Желязкова (философ и политолог, д-р по гражданско образование). Маргарита е с над 30 години преподавателски опит, от деца в предучилищна възраст до квалификация на учители. Специализира една година Философия за деца при основателя на движението Матю Липман в Университета Монклер, САЩ през 1990/1991 г. Живее и работи в Нидерландия.   


Програма за деца 7 до 11 години

Среща 1:Трудни въпроси и лесни отговори – как отговорите се лутат наоколо и търсят своите въпроси

Децата се запознават с различните видове въпроси (отворени, затворени, дилеми), различни въпроси с един и същи отговор. Работят с думата ‘защото’. Стимулира се задаването на допълнителни въпроси, преди да се състави мнение или оценка. Децата се учат да изслушват и да изчакват реда си, за да се изкажат. 

Среща 2:Представи си, че – да си развинтим въображението, здраво стъпили на земята

Какво би станало, ако… Ами ако… И други форми на игра на идеи, предположения, ново виждане за бъдещето. Всичко  в тази игра е позволено, стига да е добре обосновано и защитено. 

Среща 3:Тигри и други домашни животни – кого и как обичаме?

Говорим за приятелството, за близки и далечни хора, за уважение и вярност. Задаваме си вечните въпроси, поднесени в подходяща за възрастта форма. 

Среща 4:Може ли да се мисли без думи? – рисунка, песен, танц…

Някои деца предпочитат да се изразяват по други начини. Мълчаливците в групата се оказват артисти и художници, които запалват другите да продължат с интересни въпроси и наблюдения. 

Среща 5:Защото пет – игра с въпроса "Защо" и неговите братчета и сестричета.

Децата изследват различни видове въпроси и отговори. Работят с няколко вида аргументи и учат как да бъдат убедителни, как да спорят, без да се карат с другарчетата си. 

Среща 6:Пеперудите имат ли сърца? И други важни въпроси за лятото

Децата обсъждат, кое според тях е живо и кое - не?  В тази среща говорим за нашите мисли и чувства. Кое отличава човека от животните? Засягаме етични въпроси за отношението към заобикалящия ни свят. 

Среща 7: Роботът ми днес не слуша! И други грижи на хората от 22-ри век

  С децата говорим, как в живота ни съжителстват хората и машините? Разискваме ролята на технологията и науката в модерния свят и как виждат своето място в бъдещето.  

Среща 8: Как да изпитваме учители? И други полезности за новата учебна година

В тази последна срещата говорим за училището и учителите. Любимите ни учители - защо ги харесваме? Как бихме искали да изглежда идеалното училище? А защо да не могат децата да изпитват учителите? Правим плавен мост към новата учебна година, затвърждаваме умения, които ще могат да се използват в редовните часове. 

Програма за деца 11 до 14 години

Среща 1:Трудни въпроси и лесни отговори – как отговорите се лутат наоколо и търсят своите въпроси

Децата се запознават с различните видове въпроси (отворени, затворени, дилеми), различни въпроси с един и същи отговор. Работят с думата ‘защото’. Стимулира се задаването на допълнителни въпроси, преди да се състави мнение или оценка. Децата се учат да изслушват и да изчакват реда си, за да се изкажат. 

Среща 2:Тези ги разправяй на баба ми! Или как да разказваме истории.

Отправната ни точка е инстересна история, която служи за модел. Защо е важно да занем какви са елементите на историята? Разкази с очакван и неочакван край - кое ги прави убедителни. Истинските истории винаги ли са убедителни?  

Среща 3:Ники от Инстаграм – кое е истина и кое не е в социалните медии.

 Учим се да задаваме критични въпроси по публикации в социалните медии, с примери на самите деца. Как да разпознаваме опити за манипулация? Как да спорим, без да се караме? Как да се справяме с тролове?  

Среща 4:Може ли да се мисли без думи? – рисунка, песен, танц…

Някои деца предпочитат да се изразяват по други начини. Мълчаливците в групата се оказват артисти и художници, които запалват другите да продължат с интересни въпроси и наблюдения. 

Среща 5:Защото пет! Или как да (не) ядосваме родителите си

Децата се учат да спорят без да се карат с отсрещната страна. Изграждат разбиране за разликата между спор, дебат, дискусия, преговори, компромис. Упряажняват се да постигат съгласие.  

Среща 6:Много си тъп! И други начини да печелим приятели.

 Дискутираме какво е приятелството. Какво е вярност, предателство и уважение, в контекстта на приятелските ни взаимоотношения. Общуване с приятели, познати и непознати.  

Среща 7: Планетата се счупи! И други грижи на хората от 22-ри век.

 Сложните проблеми на съвременността не се решават само с логическо мислене, а с привличане на факти от науката и технологията. Учим се как да изследваме проблеми от различни страни, да търсим и събираме данни и доказателства, да формулираме решения и да планираме стъпки за изпълнението им.  

Среща 8:Как да изпитваме учители? И други полезности за новата учебна година

 Говорим за смисъла на образованието, за оценките, за това, кое прави един учител добър. Децата дефинират нужните умения за учене и справяне с тестовете и как могат да ги развият в себе си. 

Как се случва:

  • Онлайн програмата се провежда в Zoom, всяка група получва линк за включване
  • Възрастови групи: 7-11 години и 11-14 години 
  •  Програмата се състои от 8 урока, всеки с продължителност 60 минути 
  •  Срещите могат да бъдат организирани с различна седмична честота
  • Групите се сформират само с деца на служители във вашата компания
  • Препоръчителната големина на всяка група е до 10 деца


За детайли и записване можете да се свържете с нас на enter@peopleportal.eu или +35984 774 998